7. studenoga 2021.

Još malo o SOZAH/FEFeron događanjima

Ovogodišnje okupljanje zagonetača i odgonetača na 37. SOZAH- u i 2. FEFeronu, bilo je popraćeno i medijski. Kako je tom prigodom bilo obilježeno pedeset godina djelovanja ZU VAZAK, o tome je bio izvještaj već u nedjelju, 17. listopada u emisiji vijesti u 17, na prvom programu Hrvatskog radija, Zagreb.

Malo duža reportaža bila je u utorak u jutarnjim satima u emisiji Dobro jutro Hrvatska, a isto je bilo ponovljeno poslije podne u regionalnom dnevniku ( bolje reći umjesto, jer je prije bila prenošena sjednica Sabora ).

Također je popraćena i gotovo cijelom stranicom u Varaždinskim vijestima 26. listopada.
Ovdje možete vidjeti kako su to popratili u Varaždinskom vijestima.

Normalno da su događanja bila popraćena u enigmatskim tiskovinama (Kvizorama, Feniks ) kojima se zahvaljujemo. Tamo su objavljeni gotovo svi zadaci za rješavanje. Ako koji zadaci ne budu objavljeni, objavit ćemo ih poslije i mi na ovim stranicama.

Lijepo je vidjeti da ipak postoji interes za zagonetaštvo. Još jednom hvala svima koji su svojim prisustvom naše druženje uveličali. Iskreno se nadam da ste svi ostali zdravi.

Uskoro počinjemo objavljivati Vaše radove na natječaju za sastavljanje. Potrebno ih je još malo obraditi da kvalitetom objave budu podjednaki. O kvaliteti sadržaja je svoje rekao ocjenjivački sud.

Odjeci 37. SOZAH-a i 2. FEFerona

Na stranici SJEVER.HR, objavljen je razgovor sa vazakovcem Darkom Galićem, koji je vođen uoči 37. SOZAH-a i 2. FEFerona.

Ovdje ga prenosimo u cjelosti.

Međimurski skandi leksikon

Jeste li ikada imali u rukama leksikon nekog kraja, regije i ljudi u njima, koje ste mogli ispunjavati i rješavati, kao što rješavate križaljke u dnovnom, tjednom ili zagonetačkom tisku. Ako do sada niste, sada možete, i to zahvaljujući vrijednom zagonetaču Milanu Đuriću iz Nedelišća. Puno toga što znate ili možda ne znate o Međimurju, značajnim ljudima iz povijesti, umjetnosti, sporta, glazbe, zabave … uglavnom gotovo sve što trebate znati o Međimurju u ovoj je nesvakidašnjoj ali zato vrijednoj knjizi.

Sve značajne teme, naš je Milan obradio u skandinavkama, koje možete rješavati. Potrebno je nabaviti knjigu ( kod autora, jer radi se o vlastitoj nakladi – Milan Đurić, Nedelišće, telefonom – 092-2915 915 ili e-poštom nna adresu fenixx@net.hr ). Možete slobodno naručiti i putem komentara na uz ovaj tekst, mi ćemo rado proslijediti narudžbu autoru.

Kako u predgovoru navodi autor predgovora, Boris Nazansky, ” a njegovo (autorovo) Međimurje ovdje znači i toponimiju (početni niz skandinavki s imenima četrdesetak naselja ), i dojmljivu galeriju osoba (poglavlja kroz koja defiliraju imena i likovi zaslužnika, od glazbenika, likovnjaka i sportaša do književnika, te opernih i zabavnih pjevačica i pjevača), i zbirku narodnih popevki, i šetnju po priredbama, manifestacijama i događanjima lepog i zelenog kraja, i – na koncu – još Od svega pomalo u tako naslovljenom završnom poglavlju ovog rijetko viđenog enigmoomaža.”

Treba napomenuti, da je uz skupljanje građe za 381 križaljku trebalo obići mnoga mjesta i snimiti pojedine lokacije i ljude, ili ih naći u arhivama

Jedino što možemo reći na kraju prikaza ove jedinstvene knjige ( barem kod nas ) da bi bilo lijepo jednog od slijedećih dana vidjeti kakvo novo (dopunjeno, prošireno izdanje, ili jednostavno nastavak ovog ).

Nemojte čekati. Knjiga je izdana u ograničenoj nakladi, pa ako budete previše oklijevali, možde je na kraju više i ne bude. Kao što rekoh, do slijedećeg izdanja

Za ilustraciju knjige, ovdje donosimo nekoliko stranica:

Mlada glumica iz Čakovca

Međimurska spisateljica za djecu
Umjesto potpisa – skandica autoru

Ovdje prenosimo tekst o ovom leksikonu iz Međimurskih novina:

Dakle, požurite. Cijena je samo 100,- Kn. I kao što smo već napisali, naklada je ograničena.

I uživajte…