Zagonetke

31.SOZAH – 1. KRUG PRVENSTVA SASTAVLJAČA

logo                                                                                                                                      logo_hrvatski_zagonetacki_savez (1)

Danas, prema najavi, počinje službeni dio 31. SOZAH-a.

Počinjemo sa sastavljačima zagonetki.

  1. dio natjecanja sastavljača objavljujemo danas i svaki sastavljač može, od danas pa do kraja natjecanja 1. dijela, dakle do 03.10.2015. u 24.00 sati,  poslati rješenja u bilo koje vrijeme. Ukoliko se dogodi da dva ili više sastavljača ostvare jednak broj bodova, bolju poziciju na rang listi ostvaruje sastavljač koji ranije pošalje rezultate. Kao vrijeme pošiljanja uzima se službeno vrijeme zabilježeno uz E-poštu. Kod objave rezultata, taj će podatak biti upisan uz rezultat.

Kao i u prednatjecanju, sastavljačke uradke će ocjenjivati Ocjenjivački sud, koji će organizator izabrati između poznatih zagonetača koji se neće  natjecati, a ocjenjivat će sastavljene zagonetke bez podatka o autoru. Isto tako, autori do proglašenja neće znati tko su ocjenjivači.

Svaki ocjenjivač  ocjenit će svaki uradak ocjenom od 1 do 5, a zbroj njihovih ocjena dodat ćemo bodovima koje će sastavljač skupiti s osnova bodova koje donosi zadatak, bodovi za bonus ili malus.

Dakle startni bodovi: 1 zadatak (30 bodova); 2. zadatak (10 bodova); 3. zadatak (10 bodova); 4. zadatak (30 bodova) + bonus; – malus; + ocjena

U križaljkama, svaka riječ koja ne može biti priznata ili prepoznata, donosi odbitak (malus) od 5 bodova. Radi pune korektnosti, prije odbijanja bodova, sastavljač će dobiti E-poštom upit da ukaže na izvor za potvrdu ”sumnjive” riječi. Ukoliko u roku do 24 sata ne odgovori ili ne može pokazati adekvatan izvor potvrde riječi, takva riječ se neće moći priznati. Mislim da je sve jasno.

Zadatke za 1. krug natjecanja u sastavljanju zagonetki možete preuzeti ovdje:

 

NATJECANJE SASTAVLJAČA – 1. DIO –

 

Ne zaboravite. Krajnji rok predaje je 03.10.2015. do 24,00 sati.

Puno uspjeha svim sastavljačima!!

31. SOZAH – PREDNATJECANJE

logo

Kako obećasmo, tako i činimo. Danas, za one koji bi htjeli ali nisu iz bilo kojeg razloga mogli, kao i za one koje to možda samo zanima, a ne žele sudjelovati u prednatjecanju, objavljujemo sve zadatke odjednom. Zadatke možete skinuti ovdje:

Prednatjecanje – zadatak 1

Prednatjecanje – zadatak 2

Prednatjecanje – 3. zadatak

Prednatjecanje – 4. zadatak

Prednatjecanje – 5 zadatak

Prednatjecanje – 6. zadatak

Prednatjecanje – 7 zadatak

Prednatjecanje – 8

Prednatjecanje – 9. zadatak

Prednatjecanje – 10. zadatak

Prednatjecanje, zadatak 11

I Ponovno upisnik za rješenja:

31.SOZAH – UPISNIK RJEŠENJA PREDNATJECANJA

Rješenja možete poslati do 23.09.2015. (sutra) do zaključno 24.00 sati (datum slanja je dokaz).

SUTRA:  1. DIO NATJECANJA ZA SASTAVLJAČE, koji zajedno sa natjecanjem na 31, SOZAH-u u Donjem Vidovcu bodujemo za poredak i pobjedu u sastavljanju.

 

Pozdrav

 

31. SOZAH – PREDNATJECANJE – MALO O ZADACIMA

logo

Poštovani zagonetači!

Veoma nas raduje odaziv zagonetača, rekacije, pitanja pa i ”špotanja” koja su uslijedila nakon objave 1. zadatka prednatjecanja.

Hvala Vam svima i uključite se i nadalje.

U najavi smo najavili da će biti sastavljačkih, rješavačkih pa i logičkih zadataka. Naravno da će se ukupni rezultati zbrajati po kategorijama, ali i ukupno i imat će učinak na ukupne rezultate (pobjedu!!!) na 31. SOZAH-u. Prvi zadatak je bio sastavljački, a za druge ćemo vidjeti, bit će svega.

Najprije jedna velika molba ”vlasnicima” i uređivačima blogova koju su prenijeli najavu i zadatke (hvala svima!!!). Kako njihove objave ne bi imale učinak na konačne rezultate, molim sve da objavljene zadatke MAKNU sa blogova, siteova, sajtova …. istog dana kad ih i mi mičemo sa našeg portala. Dakle, 24 sata nakon objave. Evo, danas iza 20 sati mi povlačimo zadatak i molim Vas da isto učinite i Vi. Inače se gubi smisao ”aktivnog” praćenja i sudjelovanja. 

Uz 1. zadatak, nešto što je promaklo ( ispričavam se svima, ali znate kako se kaže. tko radi može i pogriješiti.)

  1. Zadatak je mala križaljka:  Korektna križaljka nosi do 35 boda, s time da se boduju samo slova (nema bodova za crna polja). Dodatnih 5 + 7 bodova nose ime i prezime (FRANJO MARCIUŠ). Kao što je napisano, dvoslovi i troslovi opisani stranim kraticama ”kažnjavaju” se sa po jednim negativnim bodom.  Za neispravnu riječ oduzima se onoliko bodova koliko slova ima ta riječ. Nema nikakvih negatvnih posljedica za riječi koje se križaju sa tom riječi. Zato molim autore da kod riječi koje bi mogle biti nepoznate uz opis dodaju izvor. ( Ocjenjivačku sud će kod takvih radova ipak prije bodovanja, ako to sam ne uspije naći, tražiti od autora izvor za potvrdu riječi – za to postoji E-pošta).

Nakon što radovi budu pregledani i potvrđena ispravnost, organizator će radove dati na ocjenjivanje (ocjena ljepote/kvalitete) priznatim                         autorima (urednicima ) koji inače neće sudjelovati u natjecanju, koji će svaki rad ocijeniti ocjenom od 1 – 5 (nezavisno i bez oznake autora), pa će          se te ocjene (bodovi) pridodati.

Ovo je nedostajalo jučer uz zadatak i molim sudionike da , uz isprike još jednom, prime to na znanje.

Toliko za danas. Zadatak broj jedan odlazi na spavanje, i još jednom molim blogere da ih sakriju do daljnjeg.

Ne zaboravite: sva se rješenje šalju odjednom, na kraju prednatjecanja na obrascu koji ćemo objaviti!!

 

Zagonetači, odgonetači, enigmati, logičari,  uz lijepe enigmatske pozdrave, do slijedećeg zadatka.

USKORO!!

OBNOVILI SMO VAZAK.NET

logo

Dragi  zagonetači i odgonetači! 

Dragi VAZAKOVCI!!

Pred Vama je redizajnirana Vazakova stranica! Trudom našeg vrijednog člana, Miroslava Sabolčeca, stranicu ćemo, ovako preoblikovanu, pokušati učiniti zanimljivom i aktualnom. Očekujte više vijesti, zanimljivosti, zadataka, slika …..

Uskoro će početi i 31. SOZAH!! Kažem uskoro, jer za ovaj SOZAH organizatori, ZS VAZAK, pripremaju više noviteta.

Iako će 31. SOZAH biti održan od 23. do 25. listopada 2015. godine, već od 23. kolovoza počet će prednatjecanja, i to pomoću ovog portala.

Pratite rubriku 31.SOZAH, i reagirajte na vrijeme. Od navedenog datuma, pojavljivat će se pojedini zadaci koji će biti na portalu 24 sata, a nakon toga će ”nestati”. Skupljajte rješenja kako biste ih poslali u terminu koji će biti posebno najavljen. Puna pravila ovog prednatjecanja objavit ćemo nekoliko dana prije početka. To je samo jedna od novina, a bit će ih još.

Ujedno Vas pozivamo da se pripremite i rezervirate najavljen termin (23. – 25. 10.2015.), te nam se priključite.