enigmati_vazak


Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/vazaknet/public_html/wp-content/themes/dice/index.php on line 9

40. SOZAH (raspis)

Natjecanje u sastavljanju zagonetka u okviru 40. SOZAH-a održat će se dopisno u pet kategorija. Stručni ocjenjivački žiri odredit će plasman u svakoj kategoriji, a ukupni pobjednik bit će natjecatelj koji bude imao najbolji redoslijed računajući svih pet kategorija. Svaki rad mora biti potpisan imenom i prezimenom autora, mjesto iz kojega dolazi i treba biti navedena (tročlana) ekipa ako se autor za nju natječe. Dakle, potrebno je sastaviti ovih pet zagonetki:

1.   KRIŽALJKA 20 x 14 u koju treba uvrstiti dva tematska pojma po izboru autora. Jedan tematski pojam mora biti ime i prezime neke povijesne ili suvremene poznate osobe iz Istre, a drugi mora biti naziv nekog naseljenog mjesta u Istri. Napominjemo da će jedan od kriterija pri žiriranju biti i duljina tematskih pojmova. Poželjno je da u križaljci bude fraza i sintagmi, ali samo onih koje su kao takve (masnim slovima) zabilježene u nekom hrvatskom rječniku. Križaljku ne treba opisivati, ali valja navesti izvore za manje poznate pojmove.

2.   PREMETALJKA kojoj je rješenje TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA LABINA. Anagram mora biti čist, dakle bez dodavanja ili oduzimanja slova.

3.   ČAROBNI LIK koji mora sadržavati pojam MASLINICA. Autori sami biraju kakav čarobni lik žele sastaviti (kvadrat 9×9, štit, rasputnica, rogalj gornji ili donji, kutnik gornji ili donji, zvijezda, kaskada I sl.). Kod uvrštavanja sintagmi vrijedi isto pravilo kao I kod križaljke. Čarobni lik ne treba opisivati

4.   REBUS koji u rješenju mora imati neki pojam vezan uz Istru s time da se pojam ISTRA ne može koristiti ni u postavi ni u rješenju. Jedan od bitnih kriterija pri ocjenjivanju bit će prikazivost ideje crtežima ili fotografijama.

5.   ZAGONETKA U STIHU koja ne smije biti premetaljka, a rješenje ili jedno od rješenja je pojam ili su pojmovi vezani uz Istru.

Riječi i pojmovi koji se uvrštavaju u bilo koju zagonetku moraju biti u skladu s pravopisom I gramatikom hrvatskog standardnog jezika. U svakoj od pet kategorija natjecatelj može poslati samo jedan rad najkasnije do 15. ožujka 2024. godine na valterkvalic@yahoo.com.  Za možebitne dvojbe ili dodatne upite slobodno se javite na gornju e-mail adresu ili na 091-570-4706.

Preuzeto iz “Feniksa” broj 757 od 11. siječnja 2024.

NAJAVA JUBILARNOG 40. SOZAH-a

Jubilarni 40. SOZAH održat će se od 26. do 28. travnja 2024. godine u Rapcu u hotelskom kompleksu Maslinica. Točno ime hotela znat će se tjedan dana prije početka. Radi se o tri međusobno spojena hotela od 4 zvjezdice: Mimoza, Hedera i Narcis.

Raspored događanja bit će uobičajen.

U petak, 26. travnja, dolazak u popodnevnim satima, zatim večera pa tradicionalno natjecanje u rješavanju Čvor open.

U subotu, 27. travnja, rješavačko natjecanje prije ručka, a nakon ručka natjecanje u rješavanju logičkih zadataka. Navečer, proglašenje pobjednika tijekom večere. Sastavljačko natjecanje bit će raspisano oko Nove Godine i moći će sudjelovati svi, bez obzira dolaze li u Rabac ili ne.

U nedjelju, 28. travnja, nakon doručka razgledavanje starog grada Labina uz stručno vodstvo i nakon toga ručak u Labinu ili bližoj okolici. Nakon ručka odlazak sudionika.

Cijena boravka 111 eura. U cijenu je uključen smještaj u dvokrevetnoj sobi, večera u petak, doručak, ručak i večera u subotu te doručak u nedjelju. Uz ručak i večeru uključeno je i jedno piće. Moguće je i besplatno korištenje unutrašnjeg (grijanog) bazena, a oni odvažniji mogu se i okupati u moru, s obzirom da je hotel na plaži.

Onaj koji želi biti sam u sobi morat će nadoplatiti 50 Eura. Za one koji neće boraviti u hotelu, a žele biti na ručku ili večeri cijena je 24 eura po obroku.

Moguće je (što se tiče hotela i poželjno) plaćanje unaprijed preko linka na web stranici Maslinice d.o.o. Točna satnica događanja bit će poznata najmanje mjesec dana ranije.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na e-poštu: valterkvalic@yahoo.com ili na mobitel broj: 091/570-47-06.

39. SOZAH Nova Gradiška

PRVENSTVO RJEŠAVAČA – pojedinačno

PRVENSTVO RJEŠAVAČA – ekipno

SOZAH – NOVA GRADIŠKA – 13. – 15. 10. 2023.

Sudionici:

Boris i Vesna Babič, Zdenko Bakotić, Slavko Bovan, Dragiša Cetić, Nebojša Dragomirović, Josip Dubrović, Tunjo Džijan, Darko Galić, Goran, Irena i Pero Galogaža, Petar Grubišić, Gordana, Hrvoje i Stjepan Horvat, Ivan Hrgović, Anđa Hudolin, Željko Jandragić, Ana, Boris, Luka i Suzana Jelavić, Željko Jozić, Valter i Željka Klaić, Vladimir Kutnjak, Željko Lebeda, Gojko Mandić, Željko Marinović, Stipan Medo, Ibro Memić, Marko Mihaljević, Božo Miljević, Branislav i Julija Modrić, Boris Nazansky, Nedjeljko Nedić, Ilija Ozdanovac, Luka Pavičić, Radoja Racanović, Zoran Radisavljević, Zorica Radunić, Karmenka i Miroslav Sabolčec, Nevenko Soldo, Petar Štambuk, Igor i Mirjana Šupica, Željko Turkalj, Stjepan Varaždinac, Damir Vratković, Ivana Zukanović.

11.susret enigmata – Široki brijeg

Povodom 11. Susreta enigmata koji će se održati 05. 08.2023. godine u Širokom Brijegu

organizacijski odbor raspisuje:

NATJEČAJ ZA SASTAVLJAČE

1.Natječaj se sastoji od dvije discipline: prva je premetaljka a druga magični kvadrat 7×7.

 1. Premetaljka se sastavlja na sljedeću temu: SUSRETI U ENIGMATSKOJ METROPOLI.
  Premetaljka mora biti sastavljene od zadanih slova, bez dodavanja ili izmjena.
 2. Magični kvadrat 7×7 sastavlja se prema važećim i pravopisnim pravilima.
  Najmanje u dvije od 7 riječi moraju biti slova JEDAN. (npr: jedinac, ojedina; Danijel,
  doajeni. …). Magični kvadrat ne treba opisivati, za manje poznate pojmove valja navesti
  pouzdane izvore.
 3. Svaki sudionik natječaja može poslati najviše 2 rada u svakoj disciplini potpisanih punim
  imenom, prezimenom i adresom.
 4. Premetaljke i magične kvadrate slati na elektroničku adresu
  nevenkosol@gmail.com najkasnije do 30.07.2023. godine
 5. Pristigle radove ocjenjivat će eminentni žiri a rezultat natječaja bit će objavljeni 05.08.
  1. godine u Širokom Brijegu.
 6. Najboljim sastavljačima pripast će dvije jednake novčane nagrade: 110 KM autoru najbolje
  premetaljke i 110 KM autoru najboljeg magičnog kvadrata. U svakoj kategoriji podijelit
  ćemo po dvije utješne nagrade (knjige).

Pozivnica za 39. SOZAH u Novoj Gradiški

Preuzeto sa bloga ZAGONETAČI I ODGONETAČI (Branislav Modrić)