Fallerova unakrštaljka

Početkom travnja, točnije 5. dana mjeseca travnja, objavili smo projepis prve objavljene križaljke Nikole pl. Fallera, pod naslovom ”UNAKRŠTALJKA”

Na poziv da riješite tu , malu, križaljčicu, dobili smo tri odgovora.

Prvi se javio Mladen Markobašić i poslao svoje rješenje:

Ubrzo je stiglo rješenje Pere Galogaže, aktivnog predsjednika HZS-a.

Svojim rješenjem javio se i Josip Vrbanec:

Što se tiče ostalih vazakovaca i enigmata, ili ne prate vazakov portal ili im je to premali zadatak.

Više ne mislimo čekati i moram objaviti da imamo samo jedno potpuno točno rješenje. Mjesto u Austriji ipak nije ALA (zmaj), već ALM. Bravo Mrki.

Treba ovdje reći, da rješenje samog autora nemamo, jer nemam broj u kojem je objavljeno, ali poznavajaći vrijeme u kojem je nastala, radi se, vjerojatno, o mjestu punim imenom (danas) Maria ALM, u saveznoj državi Salzburg u okrugu Zell am See. Potpuno ime je dugačko ( Maria Alm am Steinemen Meer ) kraće poznato kao Alm. Danas je to skijaški centar, jedan od mnogih u Austriji.

Za nagradu smo pripremili originalnu omotnicu koju je izdao Ivanečki klub kolekcionara, povodom 160 godina rođenja dirigenta, skladatelja i zagonetača, Nikole pl. Fallera.

Kako se samo troje odgonetača javilo na naš mali natječaj, ne gledajući potpunu točnost, nagradi ćemo svu trojicu prigodnom omotnicom.

Bila mi je čast sudjelovati u tom projektu svojim malim doprinosom.

O tome je pisao i (naš član) Boris Nazansky u Kvizorami br. 1567 od 07.05. 2022. godine i br. 1568 od 14.05.2022. Prilog možete vidjeti i ovdje ako ga niste pročitali u Kvizorami:

U prigodnoj omotnici se nalazi i kraći tekst o 160.- oj godišnjici rođenja Fallera iz pera Ane Škriljevečki, mag. hist. koji također donosimo ovdje:

Za kraj, evo i lika Nikole pl. Fallera kojeg znamo s naših diploma i zadataka:

Ivan Čotić

One Response to “Fallerova unakrštaljka”

  1. Pero napisao:

    Dakle, ovako.
    Opis je mjesto u Tirolu a ne u Austriji (Tirol je i u Italiji, npr Tramin), a to je Ala. Napomenuli ste da se pazi na jezik iz onog doba, a tada se pisalo YEN, a ne Jen. Danas sam našao i riješenu originalnu križaljku u knjizi Počeci križaljkotvorstva u Hrvatskoj gdje sam se uvjerio da sam u pravu. Ovo je samo da se zna, nagrada me ne zanima. Ja sam se umorio od ovakve enigmatike i odoh čuvati unuke i paziti da odaberu bolji hobi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)