15. ožujka 2022.

Vijesti iz povijesti

PRVI BROJ VAZAKOVOG BILTENA

Tekuće 2022. godine navršava se 40 godina od izlaska prvog broja Vazakovog biltena, dugovječnog zagonetačkog glasila kojeg je izdavao VAZAK i dostavljao besplatno na pedesetak enigmatskih adresa neprekidno gotovo 30 godina,  sve do siječnja 2012. kada je izašao njegov posljednji, 228. broj.

Povodom ove važne obljetnice, usput da se mi stariji zagonetači prisjetimo tih, sad već doista davnih dana druženja sa zagonetkama, a oni mlađi upoznaju sa zbivanjima na zagonetačkoj sceni od osamdesetih godina prošlog stoljeća nadalje, prenijet ćemo ponešto iz sadržaja požutjelih stranica Vazakovog biltena.

Vazakov bilten broj 1

Prvi broj Vazakovog biltena pojavio se pred zagonetačima 18. listopada 1982. kao informativno glasilo Zagonetačke sekcije Vazak Kulturno-umjetničkog društva željezničara „Ivo Mikac“ Varaždin. Nakon uvodnog slova iz pera „voditelja i tajnika sekcije Vazak“, odnosno Franje Marciuša i Stjepana Tumpića, prva vijest u prvom broju na prvoj stranici biltena pod naslovom „Gostovanje u „VIS-ovom vjesniku“ donosi informaciju da je u tom listu, u kojem inače nije bilo enigmatike, objavljena tematska skandinavka povodom tadašnjeg praznika, Dana borca. Kako piše bilten, skandinavka je bila pripremljena još za prošlogodišnji praznik, ali iz tehničkih razloga nije bila tiskana. Autor skandinavke bio je mladi, tada 29-godišnji zagonetač, Vazakov prvoborac – Milan Đurić.

A četrdeset godina kasnije, Milan Đurić žarom mladića o čijim je skandinavkama pisao prvi broj Vazakovog biltena, i dalje neumorno sastavlja i objavljuje križaljke. Enigmatska muza nije ga napustila. Štoviše, s njom strastveno ljubuje i u zreloj dobi proživljava najplodnije enigmatske dane, a svoje bogato zagonetačko stvaralaštvo okrunio je nedavno izašlom podebljom knjigom čije stranice          ispunjavaju samo skandinavke, i to posvećene njegovom dragom rodnom Međimurju.

Milan Đurić

MAJSTOR RUBIKOVE KOCKE

U drugom broju od 15. prosinca 1982. Vazakov bilten izvještava o mladom varaždinskom zagonetaču i članu Vazaka, 15-godišnjaku Tomislavu Crničkom. Mladi vazakovac je krajem srpnja 1982. sudjelovao u natjecanju najboljih jugoslavenskih „kocko-mana“ (slagača Rubikove kocke) u klubu novosadskog časopisa Forum, a u organizaciji časopisa Galaksija, i zauzeo odlično 5. mjesto složivši kocku za samo 55 sekundi. Po tome ključu, osvajač 1. mjesta je očito složio kocku za 11 sekundi. Brzina kojom su kocko-mani vrtjeli i na kraju složili sve stranice Rubikove kocke u jednoj boji uvijek mi je bila nestvarna. Možda bih ju uspio složiti za 55 dana.  


Tomica Crnički, Vazakov
kocko-man

RADIO-REBUSI

Vazakov bilten bio je vrlo napredno dijete, rastao je naočigled svojih roditelja, pa je nakon samo četiri mjeseca života, njegov 4. broj iz veljače 1983. s početnih tri ojačao na punih deset stranica. U tom broju Franjo Marciuš upoznaje čitateljstvo o radio-rebusima koji su bili izvedeni na lokalnom Radiju Varaždin, u emisiji „Vikend na našem valu“. Slušatelji su tijekom 1981. i 1982. imali prilike rješavati tri rebusa, od kojih je za istaknuti onaj prvi, iz listopada 1981., s rješenjem: „OSAMSTO GODINA VARAŽDINA“.

Varaždin je 1981. godine obilježio 800 godina od prvog spominjanja grada u povijesti. Dana 20. kolovoza 1181. Varaždin je spomenut u ispravi tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. O sporu između varaždinskog župana, koji se također zvao Bela, i Zagrebačkog kaptola. Spor se vodio oko posjeda u Varaždinskim Toplicama, koji je varaždinski župan oteo Zagrebačkom kaptolu. Kralj Bela III. U spomenutoj je ispravi Zagrebačkom kaptolu potvrdio taj oteti posjed. Naravno da je Varaždin morao postojati i znatno ranije od 1181. godine, kad je te godine već imao župana. Ubrzo, već 1209. godine Varaždin je postao slobodni kraljevski grad, prvi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, 33 godine prije zagrebačkog Gradeca.

Što se tiče radio-rebusa u čast ove obljetnice, on je vjerojatno poseban i jedinstven u hrvatskoj zagonetačkoj povijesti, a i šire. Njegova je posebnost u činjenici da ima tri „oca“: naime, kao autori rebusa navedeni su u Vazakovom biltenu Milan Đurić, Franjo Marciuš i Boris Nazansky. Nije mi poznat slučaj da su tri autora zajedno potpisala neki drugi rebus. Ako postoji takav rebus, molim njegove očeve da se jave Vazak.net-u, da ih razotkrijemo.

Uz emitiranje rebusa, iste zgode je u emisiji vođen razgovor sa svim njegovim autorima. Franjo Marciuš govorio je o predstojećoj proslavi 10-godišnjice Vazaka, a tandem Đurić – Nazansky upoznao je slušatelje o njihovoj tek objavljenoj knjizi „Zagonetaštvo varaždinskog kraja“.

Nažalost, u Vazakovom biltenu nije objavljena postava tog rebusa. Treba ispitati sjećaju li ga se neki od njegovih živućih autora, bilo bi zanimljivo čuti kako su njih trojica podijelila autorstvo. Moguće je da taj rebus još uvijek leži negdje skriven u fonoteci Radio Varaždina.

Darko Galić