37. SOZAH – sastavljanje

Prema najavi, sastavljanje će ove godine biti malo drugačije nego li inače.

Bilo je mnogo prigovora o kratkoći vremena za sastavljanje, kao i za kvalitetnije ocjenjivanje, stoga smo na Vaše prijedloge, odlučili to ove godine, pomalo i zbog pandemijskih mjera, to uraditi drugačije.

Svi imate rok od deset dana za sastavljanje nekoliko zadataka. Obzirom da sada imate više vremena (uključivo jedan cijeli vikend ), zadaci su malo prošireni. Naime, uz sastavljanje zadataka (križaljke i sl ), sada je potrebno dodati i opise, kako u križaljkama, tako i u manjim zadacima.

Kvalitetu križaljke određuje svakako i kvalitetan opis. To je posebno važno kod skandinavki, gdje su mogućnosti opisa određene veličinom opisnog polja.

Za eventualna pitanja u svezi s time, obratite se e-poštom ili telefonom predsjedniku ZU Vazaka. (ivan.cotic@ck.t-com.hr / 098426910)

Natjecanje je pojedinačno i ekipno, kao i do sada. Sastav ekipa moraju kapetani ekipa poslati najkasnije kada šalju svoja rješenja.

Kako je i pojedinačan rezultat bitan za plasman, nemojte slati svoja rješenja zajedno za cijelu ekipu, jer u slučaju istog broja bodova, prednost ima natjecatelj koji prije preda rješenja.

Vrijeme predaje je vrijeme slanja e-pošte koju evidentira računalo.

Ocjenjivački sud će odrediti skupština Vazaka, i čine ju tri člana Vazaka i jedan vanjski (koje se ne natječe )

Slijedi natjecanje:

Upute za sastavljanje:

 1. Obzirom na vrijeme koje imate za sastavljanje, ono je malo drugačije nego inače. Ovdje treba sastaviti i opise križaljaka. Kod skandinavki, opisi moraju stati u opisna polja, znači da su ograničena veličinom polja. Inače, opisivanje je najčešće i teži dio sastavljanja.
 2. Kod klasične križaljke, opisi nisu ograničeni brojem slova niti opsegom opisa.
 3. Kod rebusa, nije potrebno dodati slike, već u zagradi postavke rebusa treba napisati koji sliku/grad biste upotrijebili
 4. Kod štita potreban je opis
 5. Premetaljka mora biti korektna, i sva slova moraju biti upotrijebljena, bez ostatka

Možda će Vam se činiti čudnim, ali to će omogućiti ocjenjivačkom sudu da pomno prouči sastavljene radove, i  da više pažnje posveti  kvaliteti radova.

Upisati vaše sastavke možete i rukom ili kompjuterom, kako Vam  odgovara. Ako pišete rukom, obratite pažnju na čitkost. Tako sastavljene radove skenirajte i pošaljite e-poštom.

Obratite pažnju na rokove.

Sastavljanje je pojedinačno i ekipno. Znači da ocjenjujemo svakog autora pojedinačno.

Ekipu čine tri člana (kod slanja radova, potrebno je navesti sastav i ime  ekipe. )Naknadne promjene neće biti moguće.  (Obzirom na ocjenjivanje pojedinaca za redoslijed, nemojte slati istovremeno, jer i dalje vrijedi pravilo, u slučaju istog broja bodova, prednost ima natjecatelj koji prije pošalje- kontrola vremena slanja je vrijeme koje stoji uz poslana rješenja u e-pošti. )

Ovo je prvi puta da se prvenstvo u sastavljanju održava na taj način, ali prema reakcijama na najavu istog, vjerojatno će postati stalan.

ZADACI:

 1. SKANDICA 1

Sastavite skandinavku bez izreza. Plavo obojena polja su za opise, dakle koriste se samo bijela polja.

U skandinavku je potrebno uvrstiti što više od navedenih pojmova u
popisu.

Popis:

VARAŽDIN,  ČAKOVEC,   NEDELIŠĆE,   ZAGREB,    LUDBREG,   IVANEC  (To su mjesta iz kojih je većina članova VAZAKA )

skandinavka 1
 • 2. SKANDICA 2

Sastavite skandinavku sa izrezom za sliku, kao u primjeru. Plavo obojena polja su za opise, dakle koriste se samo bijela polja.

U skandinavku je potrebno uvrstiti što više imena ili prezimena vazakovaca s popisa.

Popis:

IVAN ČOTIĆ,    DARKO GALIĆ,    MIROSLAV SABOLČEC,    MILAN ĐURIĆ,    ANTUN GOLUBIĆ,   SNJEŽANA JAGAR,     SILVA JAGAR ČOTIĆ,      MLADEN MARKOBAŠIĆ,    MILJENKO KOŠUTAR,    STJEPAN TUMPIĆ,    JOSIP VRBANEC

skandinavka 2
 • 3. KLASIČNA KRIŽALJKA

Sastavite klasičnu križaljku. Plavo obojena polja su opisi. Daljnje opise ubacite sami, prema tome kako Vam odgovaraju, koristeći brojeve vodoravnim redom, od broja 21 na dalje.

Potrebno je ubaciti slijedeće pojmove (ili pojam – ŠTO VIŠE NJIH TO BOLJI BODOVI.):

ZAGONETAČKA UDRUGA,      VAZAK,      PEDESET GODINA

klasična križaljka
 • 4. PREMETALJKA:

Sastavite premetaljku čije će rješenje biti slijedeće:

PEDESET VAZAKOVIH LJETA

 • 5. REBUS

Sastavite KLASIČAN rebus kojeg ćete uvrstiti dva grada od navedenih gradova s popisa

( RIJEKA, SISAK, PRELOG, OSIJEK, PULA, ZADAR , HUM, SOLIN, KUTINA )

 • 6. ŠTIT

Sastavite štit u koji uvrstite, gdje vam odgovara pojam:

KRIŽALJKA

štit
 1. 7. POTIRALJKA

Sastavite korektnu potiraljku sa slijedećim rješenjem:

REBUS

Svima želim puno uspjeha u radu.

Mala napomena: ako netko nije vičan radu s kompjuterom, može poslati svoje radove i poštom. U tom slučaju je datum predaje na poštu (na štambilju,) releventan za vrijeme predaje.

VIDIMO SE NA 37. SOZAH-U I 2. FEFeronu

5 Responses to “37. SOZAH – sastavljanje”

 1. Jovan Nedić napisao:

  Sastavljati natječajne križaljke na ovakve zadane dimenzije i opisivati ih zahtjevan je zadatak. Motiv autorima ne može biti samo plasman i nadmetanje s drugim autorima, nego i objava sastavljanih radova. Zato moje pitanje glasi: hoće li sastavi biti objavljeni ili ne?

  • Ivan Čotić napisao:

   Kao i do sada, objava ovisi o urednicima tiskovina.
   Što se nas tiče, sve kvalitetne radove objavit ćemo prvenstveno na našim stranicama, i gotovo sigurno u tiskovinama koje uređujemo – ”Podravski list”, Koprivnica.
   Na stranicama ćemo objaviti radove kako bismo svima omogućili uvid u kreacije ostalih natjecatelja i usporedili ih sa ocjenama koje će dati žiri.
   Objave će ići redom po ostvarenom rezultatu, od najslabije do najbolje ocijenjenih radova.

 2. Jovan Nedić napisao:

  Podržavam ideju da se uz natječajne križaljke šalju i opisi. Tako će žiriranje biti lakše i objektivnije.
  Po mom mišljenju, žiriranje bi bilo još objektivnije kad bi se članovima žirija dostavile neriješene križaljke s opisima, tj. kad bi članovi žirija rješavali križaljke. Na taj bi način stekli puno bolji utisak o kvaliteti sastava.

  • Ivan Čotić napisao:

   Ćlanovi žoroja i ovako moraju sve radove pročitati da bi ih ocijenili, a da ih sami rješavaju, ne znam baš tko bi se prihvatio žiriranja
   Ideja je za razmotriti, možda za neko drugo natjecanje

 3. Slavko Bovan napisao:

  Imaćete jednog učesnika iz Kikinde. Samo još da izvršim korekturu i pronađem još dva člana za ekipu 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *