Ivan Čotić


Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/vazaknet/public_html/wp-content/themes/dice/index.php on line 9

70 GODINA LISTA MEĐIMURJE

Ovog petka, 03. lipnja, na terasi Caffe bara BEDEM, obilježeno je 70 godina izdavanja županijskih novina MEĐIMURJE. Okupili su se vrijedni djelatnici našeg i vašeg lista u kojem smo i mi redovni suradnici našim križaljkama. Maloj i skromnoj svečanosti nazočio je i Vaš izvjestitelj i predsjednik ZU Vazak.

U malom i, usudio bih se reći, preskromnom druženju ( uzmemo li u obzir veličinu i vrijednost povoda ) uz okupljeno vodstvo županije Međimurske (župan Matija Posavec), grada Čakovca (gradonačelnica Ljerka Cividini ), te šefova firmi s područja grada Čakovca i više načelnika općina, okupljeno društvo pozdravio je, kratkim prisjećanjem na povijest slavljeničkog lista, direktor Lista Međimurje, gosp. Bojan Benčik. Skupu se obratio i župan Posavec, koji je direktoru uručio priznanje Povelju Međimurske županije, kao i gradonačelnica Cividini koja je uručila Povelju grada Čakovca, dok su djelatnicama uručene crvene ruže. Zabavni skeč izveo je varaždinski glumac Jan Kerekeš, prekidan aplauzima okupljenih.

Nakon toga, nastavljeno je druženje uz zakusku, razgovore o proteklom vremenu, i uspomenama bivših i sadašnjih suradnika.

Sedamdeset godina djelovanja, znači tisuće članaka i fotografija, te desetine tisuća stranica u kojima je praćena svakodnevnica vrijednih međimuraca i međimurki.

Nadamo se da će njihov rad nastaviti na dobrobit žitelja našeg vrijednog Međimurja.

Čestitamo za proteklih sedamdeset godina i želimo vrijednom kolektivu još mnogo godina uspješnog rada. Mi ćemo i dalje redovito čitati.

Okupljeni uzvanici…
Okupljeni djelatnici i djelatnice…
Direktor podsjeća na povijest…
Pozdravni govor župana…
Jan Kerekeš zabavlja okupljene….

38. SOZAH – pozivnica

Ovih dana mi je stigao mail ( iliti pošta ), sa pozivnicom za sudjelovanje na 38. SOZAH-u koji će ove godine organizirati vrijedni splićani koji ove godine proslavljaju 40 godina djelovanja kao Enigmatski klub Božidar Vranicki- Split. Na tom jubileju im svesrdno čestitamo. 38 SOZAH će biti u hotelu PLAŽA u Omišu, prvog vikenda u studenom ove godine.

Predmet: Pozivnica za 38. SOZAH

Poštovani enigmati i logičari,

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na 38. Susrete odgonetača i zagonetača Hrvatske, koje povodom 40. obljetnice javnog djelovanja organiziraju članovi EK Božidar Vranicki iz Splita.

Susreti će se održati od 4. do 6. studenog u omiškom hotelu Plaža (****).

Cijena dva puna pansiona u dvokrevetnoj sobi je 850 kuna tj. 110 eura (petak večera -nedjelja ručak).

Doplata za jednokrevetnu sobu je 200 kuna.

Cijena obroka za one koji neće boraviti u hotelu je 100 kuna.

.

Raspored događanja 38. SOZAH-a

Sastavljački dio natjecanja (PAZAH) održat će se dopisnim putem, a isti će biti raspisan sredinom svibnja.

            Preliminarni program 38. SOZAH-u

Petak 4. XI.2022.       – dolazak natjecatelja i gostiju

Subota 5. XI. 2022.    – 10,00 – otvaranje 38. SOZAH-a

– 10,30 – rješavanje enigmatskih zadataka (POH)

– 12,30 – ručak

– 15,00 – timsko rješavanje zadataka – Trofej BOŽIVRAN

– 16,30 – rješavanje logičkih zadataka

– 18,00 – Skupština HZS-a i promocija novoizašlih enigmatskih izdanja

– 20,00 – večera i proglašenje pobjednika

Nedjelja 6. XI. 2022. – 10,00 – organizirani obilazak omiških znamenitosti i muzeja

– 12,30 – ručak uz Cetinu u restoranu Kaštil Slanica

            Molimo da, radi organizacijskih aktivnosti i rezervacija u hotelu, svoju voljnost sudjelovanja na 38. SOZAH-u javite na e-mail: luka130859@gmail.com ili mobitel: ++385 99 3070 511.

Predsjedništvo

Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo se skupiti u što većem broju.

VIDIMO SE U OMIŠU

Fallerova unakrštaljka

Početkom travnja, točnije 5. dana mjeseca travnja, objavili smo projepis prve objavljene križaljke Nikole pl. Fallera, pod naslovom ”UNAKRŠTALJKA”

Na poziv da riješite tu , malu, križaljčicu, dobili smo tri odgovora.

Prvi se javio Mladen Markobašić i poslao svoje rješenje:

Ubrzo je stiglo rješenje Pere Galogaže, aktivnog predsjednika HZS-a.

Svojim rješenjem javio se i Josip Vrbanec:

Što se tiče ostalih vazakovaca i enigmata, ili ne prate vazakov portal ili im je to premali zadatak.

Više ne mislimo čekati i moram objaviti da imamo samo jedno potpuno točno rješenje. Mjesto u Austriji ipak nije ALA (zmaj), već ALM. Bravo Mrki.

Treba ovdje reći, da rješenje samog autora nemamo, jer nemam broj u kojem je objavljeno, ali poznavajaći vrijeme u kojem je nastala, radi se, vjerojatno, o mjestu punim imenom (danas) Maria ALM, u saveznoj državi Salzburg u okrugu Zell am See. Potpuno ime je dugačko ( Maria Alm am Steinemen Meer ) kraće poznato kao Alm. Danas je to skijaški centar, jedan od mnogih u Austriji.

Za nagradu smo pripremili originalnu omotnicu koju je izdao Ivanečki klub kolekcionara, povodom 160 godina rođenja dirigenta, skladatelja i zagonetača, Nikole pl. Fallera.

Kako se samo troje odgonetača javilo na naš mali natječaj, ne gledajući potpunu točnost, nagradi ćemo svu trojicu prigodnom omotnicom.

Bila mi je čast sudjelovati u tom projektu svojim malim doprinosom.

O tome je pisao i (naš član) Boris Nazansky u Kvizorami br. 1567 od 07.05. 2022. godine i br. 1568 od 14.05.2022. Prilog možete vidjeti i ovdje ako ga niste pročitali u Kvizorami:

U prigodnoj omotnici se nalazi i kraći tekst o 160.- oj godišnjici rođenja Fallera iz pera Ane Škriljevečki, mag. hist. koji također donosimo ovdje:

Za kraj, evo i lika Nikole pl. Fallera kojeg znamo s naših diploma i zadataka:

Ivan Čotić

Fallerova ”unakrštaljka”

Pred mjesec dana ”zaboravili” smo obilježiti obljetnicu prve, kako je sam autor u jednom članku napisao, ”kraljice zagonetaka”, križaljke. Bilo je to 01. ožujka 1925. u ”Pariškoj modi”.

Sam Faller je svoj rad naslovio pojmom, ”unakrštaljka”. Kasnije, 20.veljače 1926. Dragutin Steinhardt je u ilustriranom tjedniku ”Svijet”, tu je zagonetku nazvao ”križaljkom”. Za podsjetnik, ovdje objavljujemo tu, PRVU MODERNU KRIŽALJKU, koje je autor Nikola pl. Faller.

Sam je križaljku. kao i sve kasnije, potpisao pseudonimom (Rafael Kollia)

Ovdje objavljujemo tu križaljku, u izvornom obliku. Normalno, morali smo ju ”prepisati” jer je čisti original dosta slabo čitak.

Mali izazov za Vas;

Riješite ovu unakrštaljku i zaradite posebnu nagradu, Ne zaboravite vrijeme kad je nastala i jezik koji je tada bio u upotrebi.

Još malo o SOZAH/FEFeron događanjima

Ovogodišnje okupljanje zagonetača i odgonetača na 37. SOZAH- u i 2. FEFeronu, bilo je popraćeno i medijski. Kako je tom prigodom bilo obilježeno pedeset godina djelovanja ZU VAZAK, o tome je bio izvještaj već u nedjelju, 17. listopada u emisiji vijesti u 17, na prvom programu Hrvatskog radija, Zagreb.

Malo duža reportaža bila je u utorak u jutarnjim satima u emisiji Dobro jutro Hrvatska, a isto je bilo ponovljeno poslije podne u regionalnom dnevniku ( bolje reći umjesto, jer je prije bila prenošena sjednica Sabora ).

Također je popraćena i gotovo cijelom stranicom u Varaždinskim vijestima 26. listopada.
Ovdje možete vidjeti kako su to popratili u Varaždinskom vijestima.

Normalno da su događanja bila popraćena u enigmatskim tiskovinama (Kvizorama, Feniks ) kojima se zahvaljujemo. Tamo su objavljeni gotovo svi zadaci za rješavanje. Ako koji zadaci ne budu objavljeni, objavit ćemo ih poslije i mi na ovim stranicama.

Lijepo je vidjeti da ipak postoji interes za zagonetaštvo. Još jednom hvala svima koji su svojim prisustvom naše druženje uveličali. Iskreno se nadam da ste svi ostali zdravi.

Uskoro počinjemo objavljivati Vaše radove na natječaju za sastavljanje. Potrebno ih je još malo obraditi da kvalitetom objave budu podjednaki. O kvaliteti sadržaja je svoje rekao ocjenjivački sud.

Odjeci 37. SOZAH-a i 2. FEFerona

Na stranici SJEVER.HR, objavljen je razgovor sa vazakovcem Darkom Galićem, koji je vođen uoči 37. SOZAH-a i 2. FEFerona.

Ovdje ga prenosimo u cjelosti.

Međimurski skandi leksikon

Jeste li ikada imali u rukama leksikon nekog kraja, regije i ljudi u njima, koje ste mogli ispunjavati i rješavati, kao što rješavate križaljke u dnovnom, tjednom ili zagonetačkom tisku. Ako do sada niste, sada možete, i to zahvaljujući vrijednom zagonetaču Milanu Đuriću iz Nedelišća. Puno toga što znate ili možda ne znate o Međimurju, značajnim ljudima iz povijesti, umjetnosti, sporta, glazbe, zabave … uglavnom gotovo sve što trebate znati o Međimurju u ovoj je nesvakidašnjoj ali zato vrijednoj knjizi.

Sve značajne teme, naš je Milan obradio u skandinavkama, koje možete rješavati. Potrebno je nabaviti knjigu ( kod autora, jer radi se o vlastitoj nakladi – Milan Đurić, Nedelišće, telefonom – 092-2915 915 ili e-poštom nna adresu fenixx@net.hr ). Možete slobodno naručiti i putem komentara na uz ovaj tekst, mi ćemo rado proslijediti narudžbu autoru.

Kako u predgovoru navodi autor predgovora, Boris Nazansky, ” a njegovo (autorovo) Međimurje ovdje znači i toponimiju (početni niz skandinavki s imenima četrdesetak naselja ), i dojmljivu galeriju osoba (poglavlja kroz koja defiliraju imena i likovi zaslužnika, od glazbenika, likovnjaka i sportaša do književnika, te opernih i zabavnih pjevačica i pjevača), i zbirku narodnih popevki, i šetnju po priredbama, manifestacijama i događanjima lepog i zelenog kraja, i – na koncu – još Od svega pomalo u tako naslovljenom završnom poglavlju ovog rijetko viđenog enigmoomaža.”

Treba napomenuti, da je uz skupljanje građe za 381 križaljku trebalo obići mnoga mjesta i snimiti pojedine lokacije i ljude, ili ih naći u arhivama

Jedino što možemo reći na kraju prikaza ove jedinstvene knjige ( barem kod nas ) da bi bilo lijepo jednog od slijedećih dana vidjeti kakvo novo (dopunjeno, prošireno izdanje, ili jednostavno nastavak ovog ).

Nemojte čekati. Knjiga je izdana u ograničenoj nakladi, pa ako budete previše oklijevali, možde je na kraju više i ne bude. Kao što rekoh, do slijedećeg izdanja

Za ilustraciju knjige, ovdje donosimo nekoliko stranica:

Mlada glumica iz Čakovca

Međimurska spisateljica za djecu
Umjesto potpisa – skandica autoru

Ovdje prenosimo tekst o ovom leksikonu iz Međimurskih novina:

Dakle, požurite. Cijena je samo 100,- Kn. I kao što smo već napisali, naklada je ograničena.

I uživajte…

2. Fallerov Enigmatski Festival

Na raspisan natječajza zagonetačku inovaciju stiglesu prijave dvojice zagonetača.

1.NedjeljkoNedić

  • kriptodiferencijal -, objavljen u Kvizorami broj 1413 od 4.5.2019 godine.
  • Troslovnica – objavljen u DUE 12.05.2020.
  • Brojčana pomicaljka – objavljen na 36.SOZAH-u u Orašju, 18.-20.rujna 2020.

2. Siniša Hrga

  • zadatak pod imenom Battenburg Little Killer Sudoku rađen za WPF Sudoku/Puzzle Grand Prix 2020

Nažalost, moramo primijetiti da ove godine imamo najmanje prijavljenih noviteta. Promicatelj i predstavljač noviteta u zagonetaštvu, Alfredo Ivankov nas je prerano napustio, pa se i rubrika ”NOVITETI” u Feniksu ugasila.

Između prijavljenih radova, vazakova komisija izabrala je KRIPTOdiferencijal Nedjeljka Nedića za dobitnika Fallerove diplome za inovaciju. Nismo našli dovoljno argumenata za dodjelu Plakete kojem uradku. Nadamo se da će inovatori biti zastupljeniji u natječaju iduće godine.

Ovdje moramo iskazati sve pohvale Nedjeljku Nediću, koji je uporan u stvaranju i kreiranju noviteta. Nagrada je podijeljena na 2. FEFeronu.

Nedjeljko Nedić prima Diplomu za inovaciju

37.SOZAH -2.FEFeron

REZULTATI RJEŠAVANJA LOGIČKIH ZADATAKA

Ostali smo dužni rezultate iz rješavanja logičkih zadataka.

Ovdje ih objavljujemo:

Čestitamo svima na ostvarenim rezultatima.