O nama

VAZAK ( Varaždinski zagonetački klub ), osnovan je 24.04.1971. u Varaždinu, tada kao sekcija ZD ČVOR, jake zagonetačke udruge iz Bjelovara. Razvojem svojih djelatnosti i pristupanjem sve većeg broja članova, od 01.07.1980. VAZAK je djelova kao jedna od sekcija KUD-a HŽ Varaždin do  kraja 2016. godine.

Početkom 2017. godine, na osnivačkoj skupštini, članovi Vazaka odlučuju djelovati kao samostalna udruga.

Tako je 21, siječnja 2017. odlukom Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, Zagonetačka udruga Vazak upisana je u Registar udruga Republike Hrvatske, sa sjedištem u Varaždinu, Dobriše Cesarića 148, i OIB-om 67044595218.

VAZAK okuplja zagonetače ( enigmatičare ) sjeverne Hrvatske ( Varaždinske regije, Međimurja, Hrvatskog zagorja, sve do Zagreba ). Članovi objavljuju radove u zagonetačkim revijama ( Kvizorama, Feniks … ) te u regionalnom tisku ( Međimurje..), sudjeluju u aktivnostima Hrvatskog zagonetačkog saveza.

VAZAK organizira svake godine zagonetačko druženje pod nazivom Enigmatski vlak, u suradnji s KUD-om i HŽ-om. Sudionici putuju vlakom, svake godine na drugoj relaciji, i u toku vožnje rješavaju posebno pripremljene zadatke. Pri tom organiziramo posebno natjecanje za putnike, uz nagrađivanje najboljeg rezultata. Promocija je to zagonetaštva i putovanja željeznicom. Svake druge godine organiziramo Fallerov zagonetački memorijal, također natjecanje u rješavanju zagonetki, uz odavanje počasti Nikoli pl. Falleru, sastavljaču prve križaljke u Hrvata. Njemu u čast dodjeljuje se plaketa i diploma za zagonetačku inovaciju objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju između dva FZM-a. VAZAK jedini u Hrvatskoj nastavlja tradiciju kvizovke, nekada jako popularne zagonetačke discipline nastale prema scrabbleu, organiziranjem Memorijala Zvonimira Jurkovića – Mihovljan. Imenom memorijala odajemo počast dugogodišnjem sucu i pokloniku ove discipline. VAZAK također organizira SOZAH ( Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske ), prvenstvo Hrvatske u sastavljanju i rješavanju zagonetki, mijenjajući se kao organizator sa ostalim udrugama, članicama HZS-a.

Vazakov bilten glasilo je VAZAK-a, a izdajemo ga od 18.10.1982. godine. U njemu izvještavamo zagonetače o događanjima, planovima i aktivnostima članova VAZAK-a i HZS-a, objavljujemo napise i članke iz domene zagonetačke teorije, rasprave, zadatke s natjecanja, neobjavljene zadatke, razgovore i slično.
Pozivamo ljubitelje zagonetaka, rješavače i sastavljače, posebno mlađe da nam se priključe. Na ovim stranicama bit će moguće naći vijesti, pravila zagonetaka, najave događanja i još puno toga vezano uz zagonetaštvo.

Kontakt:

Ivan Čotić, predsjednik
(Gundulićeva 40, Mihovljan, 40000 Čakovec, tel.040-347-106, mob. 098-426-910E-pošta: icogenijalac5@gmail.com)

Miroslav Sabolčec, dopredsjednik

Trg Republike 4, 40305 Nedelišće,  mob. 098-900-5966, E-pošta: miroslav.sabolcec@gmail.com


Milan Đurić, tajnik
( Josipa Štolcera Slavenskog 37a, 40305 Nedelišće, tel. 040-821-393, mob. 091-830-687E-pošta: fenixx@net.hr )

Komentari su zatvoreni.