Zbogom Alfa

Ovo su teški dani za zagonetače. I naša stranica postaje stranica nekrologa.

Alfredo Ivankov

U nedjelju, 01.studenog ove godine, srce je izdalo našeg odličnog zagonetača. Umro je Alfredo Ivankov. Godine i bolest udružile su se i ugasile njegov snažan i kreativan život.

Rođen je u mjestu Kali, na otoku Ugljanu, 20. listopada 1963. godine.

Prosvjetar po struci, zagonetač po svojem radu, djelovao je i surađivao u više zagonetačkih izdanja (Vjesnikov Kviz, Kvizorami, Križaljci kvizu), a dugi niz godina bio je sastavljač i urednik u riječkom enigmatskom magazinu Feniks, gdje je sastavljao i uređivao kriptograme, logičke zadatke, šarene stranice s ”malim” radovima, i mnoge novitete, čime je obogatio naše zagonetaštvo. Tako je Diplomu ”Nikola Faller” osvojio 2010. za novitet pod nazivom ”Logogrifna kombinacija”, a 2014. za ”Slovnu školicu”.

Kako je nagrada za inovaciju osnovana i vodi ju ZU VAZAK, znam da je svake godine imao više nominiranih radova za nagradu, i da su gotovo svi bili u vrhu tablice po glasovima žirija, koji su činili članovi Vazaka i drugi eminentni zagonetači.

Hrvatske boje je branio na tri svjetska zagonetačka prvenstva, a također je bio sudionik većine SOZAH-a od 1995 do danas.

Tražeći fotografije kojim bih ilustrirao ovaj članak, našao sam se u problemu. Alfa, kako smo ga zvali po njegovom najpoznatijem pseudonimu, nije bio meta fotografa zbog svoje samozatajnosti i skromnosti.

Kvizovku je obogatio strpljivošću ….
…prihvaćajući odluke sudaca i kad mu nisu odgovarale.
Natjecao se na SOZAHU …
..Enigmatskom vlaku …
…Kvizovkama…
…Fallerovom zagonetačkom memorijalu…
… i osvajao priznanja…
..logička natjecanja je organizirao i vodio…
…strpljivo provjeravajući rješenja dugo u noć …
… naš Alfa…

Posljednji ispraćaj našeg Alfe bio je u srijedu, 4.studenog, u Opatiji u krugu najbližih suradnika i prijatelja.

Vjerujemo da će na nebeskim visinama nastaviti sastavljati u društvu drugih prerano otišlih zagonetača, Ranka, Zdenka, …….

ALFA, HVALA TI ZA SVA DRUŽENJA U ZADATKE.

Za ZU VAZAK,

Ivan Čotić, predsjednik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *