40. SOZAH (raspis)

Natjecanje u sastavljanju zagonetka u okviru 40. SOZAH-a održat će se dopisno u pet kategorija. Stručni ocjenjivački žiri odredit će plasman u svakoj kategoriji, a ukupni pobjednik bit će natjecatelj koji bude imao najbolji redoslijed računajući svih pet kategorija. Svaki rad mora biti potpisan imenom i prezimenom autora, mjesto iz kojega dolazi i treba biti navedena (tročlana) ekipa ako se autor za nju natječe. Dakle, potrebno je sastaviti ovih pet zagonetki:

1.   KRIŽALJKA 20 x 14 u koju treba uvrstiti dva tematska pojma po izboru autora. Jedan tematski pojam mora biti ime i prezime neke povijesne ili suvremene poznate osobe iz Istre, a drugi mora biti naziv nekog naseljenog mjesta u Istri. Napominjemo da će jedan od kriterija pri žiriranju biti i duljina tematskih pojmova. Poželjno je da u križaljci bude fraza i sintagmi, ali samo onih koje su kao takve (masnim slovima) zabilježene u nekom hrvatskom rječniku. Križaljku ne treba opisivati, ali valja navesti izvore za manje poznate pojmove.

2.   PREMETALJKA kojoj je rješenje TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA LABINA. Anagram mora biti čist, dakle bez dodavanja ili oduzimanja slova.

3.   ČAROBNI LIK koji mora sadržavati pojam MASLINICA. Autori sami biraju kakav čarobni lik žele sastaviti (kvadrat 9×9, štit, rasputnica, rogalj gornji ili donji, kutnik gornji ili donji, zvijezda, kaskada I sl.). Kod uvrštavanja sintagmi vrijedi isto pravilo kao I kod križaljke. Čarobni lik ne treba opisivati

4.   REBUS koji u rješenju mora imati neki pojam vezan uz Istru s time da se pojam ISTRA ne može koristiti ni u postavi ni u rješenju. Jedan od bitnih kriterija pri ocjenjivanju bit će prikazivost ideje crtežima ili fotografijama.

5.   ZAGONETKA U STIHU koja ne smije biti premetaljka, a rješenje ili jedno od rješenja je pojam ili su pojmovi vezani uz Istru.

Riječi i pojmovi koji se uvrštavaju u bilo koju zagonetku moraju biti u skladu s pravopisom I gramatikom hrvatskog standardnog jezika. U svakoj od pet kategorija natjecatelj može poslati samo jedan rad najkasnije do 15. ožujka 2024. godine na valterkvalic@yahoo.com.  Za možebitne dvojbe ili dodatne upite slobodno se javite na gornju e-mail adresu ili na 091-570-4706.

Preuzeto iz “Feniksa” broj 757 od 11. siječnja 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)