30. svibnja 2019.

1. FEFeron – rezultati

Kako smo i najavljivali, od 24. svibnja do 26, svibnja ove3 godine, održali smo 1. Fallerov enigmatski festival.

Skupili su se zagonetači iz Rijeke (Feniks ), Zagreba (Kvizorama ), Bjelovara (Čvor ), Orahovice i domaći zagonetači iz Varaždina, Čakovca, Ludbrega … Neki od najavljenih nažalost nisu mogli zbog bolesti, a bilo je i zagonetača kojima je to ”daleko”.

Okupljeni sdu se natjecali u više disciplina. Po dolasku, svima je podijeljen ”Sobni kviz” ( serija zadataka koje su rješavali u slobodnio vrijeme, i u kojima su se mogli služiti pomagalima – internetom…).

Petak je bio proveden u zagonetačkim i ostalim razgovorima i okupljanju. Subota je bila pravi enigmatski dan. Najprije je trebalo riješiti zadatke za rješavanje, koje je pripremio vazakovac Darko Galić. Zadaci su posebno zanimljivi, a svi će se moći oprobati rješavajući ih u ljetnom Feniksu.

Poslije ručka u ugodnom ambijentu Obiteljskog gospodarstva Turk ( vinske kuće), slijedilo je rješavanje zadataka pod nazivom ”Vazakov vremeplov”. Ovdje se radilo o zadacima koje su vazakovci objavili u proteklih osam godina u tiskovinama s kojima surađujemo (Međimurje, Podravski list, Mali podravski, Obiteljska križaljka…). Neki su se u međuvremenu, nažalost, ugasili. Ovo se pokazalo kao, ipak, tvrđi orah nego smo pretpostavili. Najteža je bila (bile su) osmosmjerke s asocijaciom. Četiri osmosmjerke, čija rješenja su bila asocijacija za konačno rješenje. Uz malu zamku. Riječi za osmosmjerke su bile pomiješane, bolje rečeno, popis je bio jedan, abecednim redom, a rješavači su morali sami pronaći koja riječ je u kojoj osmosmjerci. (Osmosmjerke su rad Miroslava Sabolčeca, a ”spojio” ih je predsjednik Vazaka, Ivan Čotić.

Nakon toga, slijedilo je sastavljačko natjecanje. Trebalo je sastaviti skandinavku s izrezom na zadamu temu. Zadana tema je bila- dvije vrste vina i pojam vezan uz vinograd i podrumatstvo. Natjecatelji su nasumce izvlačili pojmove. Rezultati su bili odlični (obzirom na kratkoću vremena i nedostatak pomagala), jer radilo se napamet, ”iz glave”.

Večera u prirodi, uz pečenje kobasica i jegera (nabodenih na štap), bilo je posebno lijepo, obzirom da nas je vrijeme (začudo) odlično služilo.

Nedjelja je bila određena za manji izlet. Autobusom smo se odvezli u Pahinsko kod Ivanca gdje smo položili (objesili) vijenac na spomen ploču Nikoli pl. Falleru (autoru naše prve moderne križaljke).

Potom smo se odvezli u ”Zlatne gorice”, izletište kod Varaždina (nekad poznate Varteksove gorice). Tamo smo ručali, a potom obišli vinski muzej (podrum), gdje su nam domaćini, uz degustaciju, predstavili svoja vina.

Za vrijeme ručka, pročitani su rezultati svih natjecanja.

Ovo su rezultati koje su natjecatelji (koji su se natjecali) postigli.

Podijeljeni su pokali i pokloni. Svi učesnici su dobili poneki poklon, a pobjednici ipak bolje poklone.

Ukupni pobjednik je bio Pero Galogaža, koji je uz pehar za najboljeg rješavača, dobio umjetnički sliku varaždinskog umjetnika Mladena Rajna, koji mu je to osobno uručio. Vrijednim poklonima darovani su drugoplasirani Boris Nazansky, i trećeplasirani Miroslav Sabolčec.

Treba ovdje naglasiti da je cijeli susret i natjecanje, održan uz pokroviteljstvo grada Varaždina. Zahvalni smo na prepoznavanju zagonetaštva kao vrijedne aktivnosti i njihovoj pomoći.

Cijeli Fallerov enigmatski festival, završili smo dovoljno rano da svi sudionici stignu svojim domovima na vrijeme da još obave i svoju građansku glasačku dužnost na ”euroizborima”.

Hvala i svima koji su popratili 1. FEFeron svojim primjedbama, pohvalama i čestitkama. Vjerujemo da prvi neće biti i posljednji.

O zadacima ćemo još pisati..